Investigații suplimentare
La Oftal Medica Consult avem posibilitatea să efectuăm și alte investigații în afara celor uzuale. Atunci când afecțiunea oculară este mai complexă, pentru stabilirea diagnosticului precis și a planului de tratament, avem nevoie de investigații suplimentare precum tomografia în coerență optică (OCT), câmp vizual și/sau gonioscopie. Fiecare dintre aceste investigații au indicații specifice și sunt utile nu doar în stabilirea diagnosticului și alegerea tratamentului corect, ci și în urmărirea evoluției afecțiunii respective și a răspunsului la tratament.
Ne dorim ca toți pacienții noștri să primească cea mai bună îngrijire și cel mai bun tratament posibil, iar aceste investigații oftalmologice suplimentare fac posibil acest deziderat!
Specializați în oftalmologia pediatrică
Tomografia în Coerență Optică (OCT)
Tomografia în coerență optică (OCT) reprezintă o metodă de diagnostic avansată, ce utilizează tehnologie de ultimă generație pentru a analiza structurile oculare în detaliu. Această procedură noninvazivă generează imagini de înaltă rezoluție ale corneei, retinei și nervului optic, cu o precizie sub 10 microni.
Imaginile obținute, afișate sub forma unor hărți color, sunt interpretate pe loc de către medicii noștri oftalmologi. Acest lucru permite nu doar diagnosticarea precisă, dar și monitorizarea (urmărirea evoluției) afecțiunilor oculare de-a lungul timpului. Adițional, echipamentul poate realiza fotografii ale fundului de ochi și reconstrucții tridimensionale ale structurii scanate.
Tomografia în coerență optică este o metodă rapidă și noninvazivă, care nu iradiază (nu folosește substanță de contrast sau raze X) și care care aduce informații valoroase medicului oftalmolog, permițând stabilirea unui diagnostic precoce în multiple afecțiuni oculare și monitorizarea acestora.
Tipuri de OCT și utilizările lor specifice:
OCT de pol anterior: Ideal pentru evaluarea corneei și a unghiului irido-cornean (dintre iris și cornee). Este esențial în diagnosticarea și monitorizarea glaucomului cu unghi îngust și în managementul afecțiunilor corneene, inclusiv keratoconus și traumatisme corneene.
OCT de pol posterior: Se concentrează pe analiza nervului optic și a maculei.
OCT de nerv optic: este recomandat în următoarele afecțiuni:
- Glaucom
- Nevrite optice (din sclreoză multiplă și nu numai) și alte neuropatii optice
- Anomalii congenitale de nerv optic
- Edem papilar
- Drusen papilar
OCT de maculă: Folosit în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor retiniene, cum ar fi:
- Retinopatie diabetică
- Degenerescența maculară legată de vârstă
- Edem macular
- Gaură maculară
- Membrană epiretiniană și tracțiuni vitreo-maculare
- Edem macular de diverse cauze
- Dezlipire de retină
- Corioretinita seroasă centrală (CRSC)
- Infecții sau inflamații retiniene
- Maculopatii toxice ce pot apărea la pacienții care fac tratament cronic cu Plaquenil (Hidroxicloroquină)
Angio OCT: Acesta analizează vascularizația retinei și este esențial în evaluarea pacienților cu:
- Ocluzii arteriale
- Tromboze venoase
- Retinopatie diabetică
Importanța OCT în oftalmologie:
OCT sau tomografia în coerență optică este esențială în detectarea precoce și în managementul eficient a unei game largi de afecțiuni oculare. De la glaucom și alte afecțiuni ale nervului optic, până la degenerescența maculară și uveite, tomografia în coerență optică ne ajută să oferim tratamente personalizate și monitorizare continuă, inclusiv pentru pacienții care urmează tratamente cronice (cum ar fi cu Plaquenil) cu posibil risc de afectare oculară.
Câmp vizual
Câmpul vizual reprezintă cât de mult putem vedea în periferie (sus, jos, dreapta, stânga), atunci când fixăm un punct central.
Examenul de câmp vizual (perimetria) detectează disfuncții în vederea centrală și periferică, disfuncții ce pot fi cauzate de multiple afecțiuni oculare sau cerebrale. Practic, identifică dacă există pete oarbe (numite scotoame) în vedere și unde sunt localizate acestea.
Câmpul vizual este un test esențial pentru depistarea și monitorizarea glaucomului (o boală a nervului optic care afectează vederea periferică și îngustează câmpul vizual).
Alte situații în care trebuie testat câmpul vizual sunt:
- diferite afecțiuni ale nervului optic (gliom, nevrită etc.)
- boli retiniene centrale sau periferice
- afecțiuni ale hipofizei (de ex. adenom hipofizar)
- tumori cerebrale
- AVC (accident vascular cerebral)
- alte afecțiuni neurologice precum scleroza multiplă
- în tratamente îndelungate cu anumite medicamente care pot afecta retina precum Plaquenil (Hidroxicloroquină)
Pacienții cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială prezintă și ei un risc de afectare a câmpului vizual.
Medicii noștri oftalmologi vor decide când anume este indicat câmpul vizual și cât de des va fi efectuat, în funcție de afecțiunea pe care o are pacientul.
Câmpul vizual, alături de OCT (Tomografia în coerență optică) sunt teste obligatorii pentru monitorizarea progresiei glaucomului și stabilirea eficienței tratamentului anti-glaucomatos!
Gonioscopia: evaluarea unghiului irido-cornean
Gonioscopia este o procedură nedureroasă esențială în oftalmologie, utilizată pentru examinarea unghiului irido-cornean, cunoscut și sub numele de unghiul de drenaj – cel prin care umorul apos (fluidul din interiorul ochiului) drenează natural în afara ochiului.
Prin producerea și drenarea constantă a umorului apos, ochiul menține un echilibru presional adecvat. Dacă unghiul de drenaj este blocat sau prea îngust, poate duce la acumularea fluidului și creșterea tensiunii intraoculare, contribuind astfel la dezvoltarea glaucomului.
Importanța gonioscopiei în diagnosticarea glaucomului
Utilizând gonioscopia, medicii oftalmologi de la Oftal Medica Consult pot determina dacă unghiul irido-cornean este suficient de larg pentru a permite drenajul eficient al umorului apos. Această investigație este esențială pentru a identifica predispoziția pacienților la glaucom și pentru a diferenția între tipurile de glaucom, fie cu unghi deschis, fie cu unghi închis.
Gonioscopia joacă un rol cheie în stabilirea planului de tratament optim și în prevenirea complicațiilor asociate cu diferite forme de glaucom. Această investigație este recomandată pacienților care prezintă simptome sau au risc de a dezvolta glaucom cu unghi îngust sau închis.
Vă invităm la Oftal Medica Consult pentru a beneficia de investigații care permit diagnostice rapide și tratamente personalizate ce vă pot proteja vederea pe termen lung!
PROGRAMARE
Medicii noștri te ajută să ai un diagnostic corect și cea mai bună metodă de tratament, indiferent dacă vorbim despre afecțiuni minore care presupun doar stabilirea dioptriilor sau despre diagnostice mai complexe care presupun un tratament de lungă durată sau chiar o intervenție chirurgicală. Avem grijă de sănătatea ochilor tăi!
Veți fi contactat în cel mai scurt timp posibil de către colegele noastre din recepție pentru a stabili ziua și ora programării.