Skip to content Skip to footer
Cataracta la adult: cauze, diagnostic și tratament
Ce este cataracta? Cristalinul este o lentilă intraoculară transparentă situată în spatele irisului care transmite, filtrează și focalizează razele de lumină…
Ce este cataracta pediatrică? Cauze, diagnostic și tratament
Ce este cataracta? Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, o lentilă intraoculară responsabilă de focalizarea imaginilor pe retină. Cristalinul, în mod normal transparent,…
Celulita preseptală: ce este și cum o tratăm?
Celulita preseptală este o inflamație a țesuturilor moi din jurul ochilor (a pleoapelor), localizată anterior de septul orbital, un țesut…
Corp străin în ochi: ce trebuie să faci? Sfaturi și prim ajutor
Un corp străin în ochi este una dintre cele mai frecvente urgențe oftalmologice și necesită o intervenție promptă pentru a…
Conjunctivita alergică: cauze, simptome și tratament
Conjunctivita este una dintre cele mai comune afecțiuni oculare, afectând atât copiii, cât și adulții. Această inflamație a conjunctivei, o…
Miodezopsiile: ce sunt și când ar trebui să consulți un oftalmolog
Miodezopsiile, cunoscute și ca "puncte negre", "scame" sau "musculițe", reprezintă un fenomen comun pe care mulți dintre noi l-au experimentat…
Tomografia în coerență optică
Ce este Tomografia în Coerență Optică (OCT)? Tomografia în Coerență Optică (Optical Coherence Tomography - OCT) este o investigație imagistică avansată,…
Cicloplegia la copii – de ce este esențială în consultul oftalmologic?
Un consult oftalmologic la copil poate fi efectuat la orice vârstă. Dacă părinții observă chiar și o problemă oculară minoră,…
Conjunctivita de piscină: ce trebuie să știi și cum să te protejezi
Ce este conjunctivita de piscină? Sezonul estival aduce multă veselie pentru toată lumea, iar vacanțele și concediile includ adesea mersul la…
Am nevoie de consult?
Fiecare persoană trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog pentru o consultație de rutină, pentru o „evaluare”, chiar dacă nu…
Ochelari de soare
Ochelarii de soare de calitate fac pentru ochi, ceea ce cremele de protecție solară fac pentru piele. Cu alte cuvinte,…
Defecte de ochelari
MIOPIA Reprezintă vederea bună la aproape, însă încețoșată la distanță. Ca majoritatea defectelor de dioptrii – și miopia se transmite…
Primul consult
Dacă părinții nu observă nimic în neregulă la ochii copilașului lor, primul consult oftalmologic al acestuia trebuie să fie obligatoriu…
Semnale de alarmă pentru părinți
Semnale de alarmă pentru părinți, că trebuie să-și aducă copilul la medic: Le fuge un ochișor (sau ambii) – spre…
Ochelari de soare pentru copii
Toți copiii care stau în spații deschise și mai ales la mare sau pe zăpadă (apa și zăpada reflectă lumina…
Lentilele de contact și inflamațiile sau infecțiile corneene
Lentilele de contact reprezintă o metodă elegantă de a-ți corecta dioptriile atunci când nu vrei să porți ochelari de vedere.…
Lentilele de contact și complicațiile lor
Lentilele de contact sunt din ce în ce mai populare în zilele noastre. De la cele estetice care îți schimbă…
Tipuri de lentile de contact
Să porți ochelari de vedere poate fi în anumite momente o reală provocare. Din fericire, există o variantă mult mai…
Anizometropia
Anizometropia reprezintă diferența de dioptrii între ochi. Dacă acest lucru nu este descoperit la timp, pentru a putea fi prescriși…
Conjunctivita la copii
Conjunctivita este o afecțiune benignă care determină aspectul de ochi roșu. Ea reprezintă de fapt inflamația conjunctivei – membrana subțire,…
Traumatisme oculare
Traumatismele oculare pot avea multiple cauze și se pot grupa în neperforante (contuziile forte), penetrante și perforante (plăgi tăiate sau…
Ambliopia
Ambliopia funcțională sau „ochiul leneș”, reprezintă scăderea acuității vizuale la un singur ochi (mai rar la ambii ochi) datorită unei dereglări…
Miopia
Înseamnă vedere scăzută la distanță dar bună la aproape. Ochiul miop (axul antero-posterior al acestuia) este mai lung, imaginea formându-se…
Strabismul
Vorbim despre strabism atunci când ochii nu sunt aliniați, nu sunt paraleli. Atunci când unul sau ambii ochi sunt deviați…
Exotropia
Devierea ochilor către exterior poate fi constantă (de obicei congenitală, apărută de la naștere) sau intermitentă (apare în jurul vârstei de 2 ani). Exotropia…
Esotropia
ESOTROPIA ESENȚIALĂ INFANTILĂ SAU CONGENITALĂ Se manifestă în primele 6 luni de viață, la un copil dezvoltat normal din punct…
Canalul lacrimal înfundat la copii
CAUZE Cea mai frecventă cauză de lăcrimare la nou-născuți și bebeluși este un canal lacrimal înfundat (obstruat). Obstrucția congenitală de canal lacrimo-nazal…
Șalazionul (chalazionul) și orjeletul la copii și adulți
Să porți ochelari de vedere poate fi în anumite momente o reală provocare. Din fericire, există o variantă mult mai…
Hemoragia subconjunctivală
Conjunctiva este o membrană subțire, transparentă, bine vascularizată, care acoperă suprafața anterioară a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor,…