Skip to content Skip to footer

Conjunctivita de piscină: ce trebuie să știi și cum să te protejezi

Ce este conjunctivita de piscină?

Sezonul estival aduce multă veselie pentru toată lumea, iar vacanțele și concediile includ adesea mersul la piscină sau la ștrand. Alegerea unui loc potrivit pentru a ne răcori și a petrece timpul liber trebuie făcută cu atenție pentru a evita apariția conjunctivitei de piscină.

Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei, membrana subțire și transparentă care căptușește pleoapele la interior și acoperă partea albă a globului ocular, determinând aspectul de ochi roșu. Afecțiunea poate apărea din mai multe cauze și poate afecta unul sau ambii ochi.

Cauze și simptome ale conjunctivitei de piscină

  1. Conjunctivita de cauză iritativă apare atunci când apa din bazin este clorinată excesiv și se manifestă prin simptome precum: ochi roșii, lăcrimare excesivă, senzație de usturime sau arsură, acestea declanșându-se la câteva ore după înot. Simptomatologia se remite pe parcursul a câteva zile, dar tratamentul cu lacrimi artificiale ameliorează disconfortul și grăbește vindecarea.
  1. Conjunctivita de cauză infecțioasă este declanșată de expunerea ochilor la organisme patogene din apa piscinelor atunci când nu se respectă regulile de igienă personală sau de control al calității apei.

Cum se manifestă conjunctivita de piscină?

Conjunctivita de piscină este produsă deseori de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri) care nu pot fi îndepărtate din apa din bazin prin clorinare. Acest tip de conjunctivită se manifestă prin umflarea pleoapelor, roșeată oculară, secreții apoase abundente, senzație de “nisip în ochi”, de usturime sau de mâncărime, sensibilitate la lumină – în cazul afectării corneene. Uneori, afectarea oculară poate fi urmată de febră, faringită sau manifestări neurologice (radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic) care apar la scurt timp după infecția conjunctivală.

Este sau nu contagioasă conjunctivita de piscină?

Conjunctivita adenovirală este foarte contagioasă aproximativ 10-12 zile de la debutul simptomelor, mai ales în perioada în care ochii sunt roșii, înlăcrimați, putând declanșa uneori chiar și epidemii atunci când nu sunt luate măsuri de protecție/ izolare, în special în rândul colectivelor de copii. În acest interval, persoana afectată trebuie să evite atingerea ochilor pentru a nu contamina ulterior alte suprafețe, nu va împărți cu cei din jur prosopul de față, fața de pernă, produse de machiaj sau de îngrijire a tenului. Diagnosticul acestui tip de conjunctivită este unul clinic, rareori fiind necesare investigații suplimentare, iar tratamentul este deseori suportiv și implică folosirea compreselor reci și a lacrimilor artificiale. În cazuri cu evoluție mai severă pentru tratarea conjunctivitei adenovirale poate fi necesar tratamentul antiviral, antiinflamator și antibiotic local (pentru a preveni suprainfecția bacteriană).

Conjunctivita cu Chlamydia trachomatis, bacterie care provoacă deseori infecții genitale, se manifestă similar conjunctivitei cauzată de adenovirusuri. Diagnosticul se stabileşte atât pe

baza tabloului clinic cât şi prin teste de laborator (raclaj conjunctival și coloraţie Giemsa, culturi pentru Chlamydia, dozare Ig G pentru Chlamydia). Tratamentul este atât local (cu antibiotic – Azitromicină, lacrimi artificiale) cât şi sistemic (Doxiciclină, Azitromicină sau Eritromicină).

Măsuri de prevenție a conjunctivitei de piscină

  1. Alege un bazin curat.
  2. Nu intra în piscină dacă ești bolnav sau ai leziuni la nivelul pielii.
  3. Fă duș cu apă și săpun înainte de a intra în bazin. Este unul dintre cele mai importante lucruri pentru siguranța fiecărui înotător, inclusiv a ta.
  4. Poartă ochelari pentru înot.
  5. Clătește-ți fața cu apă curată și spală-te bine pe mâini după ce ieși din bazin.
  6. Evită frecatul ochilor.
  7. Nu împrumuta prosopul, picăturile pentru ochi sau produse cosmetice altor persoane.
  8. Fă duș cu apă și săpun după folosirea toaletei în timpul sesiunii de înot.
  9. Repetă dușul cu apă și săpun la finalul sesiunii de înot pentru a îndepărta reziduurile de clor și microorganismele care ar putea cauza infecții.

Respectând aceste măsuri simple de igienă și prevenție, poți reduce semnificativ riscul de a dezvolta conjunctivită de piscină și te poți bucura în siguranță de timpul petrecut la ștrand sau la piscină.

Pentru mai multe informații și alte sfaturi medicale, rămâi pe doctoroftalmolog.ro și află cum să îți protejezi sănătatea ochilor în sezonul estival! Iar dacă ai nevoie de un consult oftalmologic de rutină sau te supără ceva la nivelul ochilor, te așteptăm la clinica noastră, Oftal Medica Consult, situată pe Bd. Mărășești 22A.

Cu drag,

Bianca Neagoe

Leave a comment