Fiecare persoană trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog pentru o consultație de rutină, pentru o „evaluare”, chiar dacă nu există nici o problemă oftalmologică evidentă. În funcție de rezultatele acestui prim consult, medicul va decide care va fi ritmul controalelor periodice ulterioare. Deoarece cheia conservării vederii constă în prevenție, iar aceasta se poate face doar prin controalele periodice obligatorii (anuale sau mai dese, după cum hotărăște medicul).
Dar să începem cu începutul! Depistarea și tratarea problemelor de vedere trebuie inițiată de la vârste cât mai mici pentru a avea șanse maxime de recuperare.
Mulți părinți nu știu că primul consult oftalmologic este obligatoriu la toți copiii în jurul vârstei de 2,5-3 anișori. Cel puțin teoretic (în funcție de colaborarea copilului), aceasta este vârsta la care este posibilă consultația completă la copii. Scopul acestui control este de a testa vederea fiecărui ochi în parte, de a depista defectele de dioptrii, de a stabili dacă micuțul are sau nu nevoie de ochelari, de a descoperi un eventual strabism, de a face examenul fundului de ochi și de a depista o eventuală afecțiune oculară genetică sau dobândită.
Determinarea dioptriilor la copii (la copiii mai mari cu ajutorul dioptronului, la cei micuți prin schiascopie) se face numai după folosirea unor picături speciale care au rolul de a paraliza temporar mușchii acomodației, măsurătorile făcute fără aceste picături indicând valori false ale dioptriilor copilului.
Am vorbit despre primul consult complet (sau cât mai complet) la copii – pe la 3 anișori! Însă copiii pot și trebuie să fie examinați și la vârste mai mici, începând chiar de la naștere. Există chiar afecțiuni care impun acest lucru – de exemplu screeningul pentru retinopatia de prematuritate care se face în maternități.
De aceea, orice suspiciune pe care o au părinții în legătură cu ochii (orice anomalie de formă sau de mărime) sau cu vederea copilului lor, trebuie să îi conducă spre un consult de specialitate, indiferent de vârsta copilului. O grijă deosebită trebuie să aibă părinții care sunt purtători de ochelari sau în a căror familie există purtători de ochelari sau cu afecțiuni oculare cu transmitere genetică care nedepistate și netratate la timp pot duce la pierderea vederii (cataracta congenitală, galucomul congenital, retinoblastomul etc.).
De asemenea, părinții trebuie să mai știe că și un strabism mic sau o diferență de dioptrii între ochi, sunt lucruri care nedepistate și netratate la timp duc la pierderea vederii (așa numita ambliopie) în ochiul „care fuge” sau cu dioptria mai mare. Iar procesul de recuperare a vederii are șanse maxime de reușită doar în primii 5-6 ani de viață.
Sunt multe lucruri de aflat despre vederea noastră și a copiilor noștri. Poate nu veți afla totul doar în aceste pagini, dar sper ca în urma consultului oftalmologic să aflați răspunsul la problemele voastre!