Skip to content Skip to footer

Cicloplegia la copii – de ce este esențială în consultul oftalmologic?

Un consult oftalmologic la copil poate fi efectuat la orice vârstă. Dacă părinții observă chiar și o problemă oculară minoră, este important să consulte un medic oftalmolog cât mai curând posibil, în special dacă există un istoric familial de purtători de ochelari. Chiar dacă comportamentul vizual al copilului pare normal, un control oftalmologic este recomandat obligatoriu în jurul vârstei de 3 ani.

Examinarea oftalmologică corectă și completă la copii implică adesea utilizarea unor picături speciale care dilată pupilele și relaxează mușchii oculari implicați în focalizarea imaginii. Această procedură se numește cicloplegie și este esențială pentru măsurarea corectă a dioptriilor și pentru evaluarea detaliată a stării de sănătate a ochilor.

Cum funcționează cicloplegia?

Pentru a înțelege mai bine importanța acestor picături, este util să comparăm ochiul cu un aparat foto. Ochiul, la fel ca un aparat foto, are mai multe componente care lucrează împreună pentru a produce o imagine clară:

  • Corneea este echivalentul lentilei anterioare a aparatului foto, prin care lumina pătrunde în ochi.
  • Irisul și pupila funcționează ca diafragma aparatului foto, ajustând cantitatea de lumină care ajunge în ochi în funcție de condițiile de iluminare. În lumină puternică pupila se strânge, scade în diametru până la 2-3 milimetri, iar în întuneric se lărgește până la 5-6 milimetri.
  • Cristalinul este lentila internă care focalizează razele de lumină pe retină, similar cu modul în care obiectivul focalizează imaginea pe filmul fotografic.
  • Globul ocular este comparabil cu corpul aparatului foto, fiind o structură opacă ce împiedică împrăștierea aberantă a razelor de lumină.

Dacă la aparatul foto zoom-ul optic este dat de ansamblul de lentile care alcătuiesc obiectivul, la nivelul ochiului cristalinul este lentila care reglează calitatea imaginii, astfel că putem vedea clar atât la distanță, cât și de aproape fără vreun efort perceptibil. Acest lucru se realizează cu ajutorul mușchiului ciliar de care cristalinul este ancorat prin niște fibre subțiri dispuse ca în spițe de roată. Atunci când privim un obiect aflat aproape de ochi, mușchiul se contractă, cristalinul bombează și acomodează – “strânge” imaginea pe retină, și invers, când privim în depărtare, mușchiul se relaxează, cristalinul se aplatizează, iar imaginea se focalizează la nivelul retinei.

Măsurarea dioptriilor în cadrul consultului oftalmologic este influențată de acest mecanism, mai ales la copii, de aceea este extrem de importantă în orice consultație. La cei mici, tonusul mușchiului ciliar este foarte puternic, ceea ce poate duce la o acomodare excesivă și la citirea incorectă a dioptriilor reale. Picăturile cicloplegice relaxează acest mușchi și permit măsurarea corectă a dioptriilor, eliminând erorile de refracție.

De ce este necesară cicloplegia în consultațiile oftalmologice pediatrice?

Un exemplu frecvent este la copiii cu miopie. Fără utilizarea picăturilor, mușchiul ciliar poate induce un spasm care duce la o dioptrie aparent mai mare decât cea reală. De exemplu, înainte de cicloplegie, un copil poate părea că are -2.00 dioptrii, dar după administrarea picăturilor, valoarea reală poate fi de fapt -1.00. Prescrierea ochelarilor corecți în funcție de dioptria reală este esențială pentru confortul vizual și dezvoltarea corectă a vederii.

În cazul copiilor cu hipermetropie, o măsurare fără cicloplegie poate subestima dioptria reală, ceea ce poate duce la o corecție insuficientă. De exemplu, dioptria poate apărea ca +4.00 înainte de cicloplegie, dar după utilizarea picăturilor, valoarea reală să fie +8.00. În prezența unui strabism convergent, o corecție adecvată a hipermetropiei poate îmbunătăți semnificativ poziția ochilor.

Efectele picăturilor cicloplegice și recomandări pentru părinți

Administrarea picăturilor poate provoca o ușoară senzație de usturime care dispare în câteva secunde. După aplicare, pupila se dilată, iar ochii devin sensibili la lumină. În plus, vederea la aproape devine încețoșată pe durata efectului, care poate varia între 2-3 ore și până la 24 de ore, în funcție de tipul de picături folosit.

Deși aceste picături pot fi inconfortabile, ele sunt esențiale pentru evaluarea corectă a dioptriilor și pentru examinarea fundului de ochi, aspect crucial în depistarea unor afecțiuni precum cataracta congenitală, problemele retiniene, sau patologii ale nervului optic.

Părinții pot pregăti copilul pentru consult, explicându-i într-un mod pozitiv și distractiv despre “picăturile magice” care ajută medicul oftalmolog să vadă cât de sănătoși sunt ochii lui.

Echipa Oftal Medica Consult este experimentată în consultul oftalmologic pediatric, chiar și atunci când vorbim despre bebeluși! Deși poate părea dificil un consult oftalmologic la un copilaș de câțiva ani, cu răbdare și experiență, reușim să facem fiecare vizită a celui mic una cât mai plăcută, astfel încât următoarea dată să vină cu același entuziasm!

Vă așteptăm la consultație!

Cu drag,

Dr. Bianca Neagoe

Leave a comment