Skip to content Skip to footer

Degenerescența maculară legată de vârstă (partea I): ce înseamnă și de câte feluri este?

Ce este degenerescența maculară legată de vârstă?

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune degenerativă frecventă, cronică, progresivă, care afectează macula. Macula constituie o zonă mică, centrală din cadrul retinei, cu rol esențial în procesul de vedere. Aici se află cea mai mare densitate a celulelor fotoreceptoare cu con, sensibile la lumină și culori, iar aceste celule joacă un rol esențial în procesul de formare a imaginii clare. Aceasta este, practic, zona din ochi care vă permite să vedeți lucruri cu o claritate maximă în centrul câmpului vizual. Integritatea acestei zone este vitală pentru activități care necesită o claritate vizuală precisă, cum ar fi cititul, scrisul, recunoașterea fețelor, conducerea autovehiculelor și a altor activități care implică percepția detaliilor fine.

Macula se mai numește popular „pata galbenă”, denumirea provenind din limba latină: „Macula lutea(„macula” înseamnă „pată” sau „punct”, iar „lutea” se traduce prin „galben”). Denumirea se datorează aspectului gălbui al maculei la nivelul retinei, dat de bogăția de pigment acumulat la acest nivel, care ajută la filtrarea luminii și protejează celulele fotoreceptoare de daunele provocate de lumina intensă.

Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză de afectare ireversibilă a vederii la persoanele vârstnice, afectând aproximativ 30-50 milioane de persoane la nivel mondial. 

De ce apare degenerescența maculară?

Degenerescența maculară legată de vârstă este o afecțiune care se datorează în principal procesului de îmbătrânire, dar mai există și factori genetici și de mediu care pot contribui la dezvoltarea acesteia. Deși nu se înțelege pe deplin mecanismul de apariție al acestei boli, există mai mulți factori care pot crește riscul de a dezvolta degenerescență maculară:

  • Vârsta: apariția bolii este strâns legată de procesul de îmbătrânire. Riscul de a dezvolta această afecțiune crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, în special după 50 de ani.
  • Genetica: istoricul familial joacă un rol determinant în dezvoltarea bolii. Persoanele care au membri ai familiei cu degenerescență maculară, au un risc mai mare de a dezvolta boala. Anumite gene au fost identificate ca având legătură cu riscul crescut de DMLV, ceea ce sugerează o componentă genetică în apariția bolii.
  • Fumatul: substanțele chimice din fumul de țigară pot deteriora celulele din retină și pot accelera procesul de degenerare. Fumătorii au un risc mult mai mare de a dezvolta DMLV decât nefumătorii.
  • Expunerea la lumina UV: expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui poate duce la daune oxidative asupra celulelor din retină și poate contribui la dezvoltarea DMLV.
  • Obezitatea: Persoanele care sunt obeze au un risc crescut de a dezvolta forma umedă de degenerescență maculară, din cauza legăturii dintre obezitate și inflamația sistemică, care poate afecta sănătatea retinei.
  • Dieta nesănătoasă: o dietă săracă în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele antioxidante, poate crește riscul de degenerescență maculară. Suplimentele cu vitamine și minerale (în special cele conținând vitamina C, vitamina E, zinc și luteină) pot ajuta la reducerea riscului sau la încetinirea progresiei bolii, în special în cazul formei uscate.
  • Alte afecțiuni sistemice:

                    – Hipertensiunea arterială poate contribui la deteriorarea vaselor de sânge din ochi, crescând     riscul de degenerescență maculară

                     – Colesterolul ridicat și alte afecțiuni cardiovasculare sunt, de asemenea, factori de risc care pot accelera procesul de degenerare a maculei.

De câte feluri este degenerescența maculară?

În degenerescența maculară, celulele din macula se deteriorează treptat. În funcție de modificările apărute la nivelul maculei, există două forme de boală:

Forma uscată a DMLV

În cazul formei uscate, deteriorarea fotoreceptorilor apare din cauza acumulării de depozite de proteine și lipide (numite drusen) care afectează buna-funcționare a celulelor. Clinic, aceste depozite sunt observate de către medicul oftalmolog la examinarea fundului de ochi, apărând ca niște pete rotunde, alb-gălbui localizate în profunzimea retinei. În DMLV aceste depozite se concentrează în maculă, dar ele pot apărea oriunde la nivelul fundului de ochi. Atunci când apar în retina periferică nu au consecințe asupra vederii. 

Depozitele de drusen pot fi dure sau moi. Corpusculii de drusen dur apar ca niște pete alb-gălbui, mici, rotunde, discrete, bine conturate. Acești corpusculi de drusen sunt identificați frecvent la nivelul populației, nu au legătură cu vârsta, aproximativ 80% din populația de peste 30 ani prezintă minim o astfel de leziune. Depozitele de drusen moale au dimensiuni mai mari, nu au un contur foarte bine definit, pot fi confluente, apar o dată cu înaintarea în vârstă și prezintă un risc mai mare de a dezvolta DMLV avansată. Pe lângă depunerile de drusen, în forma uscată a DMLV apar și modificări ale pigmentului macular (hiperpigmentare). 

Evoluția leziunilor este variabilă. Uneori, pierderea semnificatică a fotoreceptorilor și regresia drusenilor duc la apariția atrofiei maculare. Alteori, leziunile se complică cu apariția unor vase noi, anormale (neovase) la nivelul maculei, iar boala trece către forma umedă. 

Forma umedă a DMLV

 DMLV umedă este o formă mai rară de boală, dar mult mai severă, caracterizată prin apariția neovascularizației (vase anormale) la nivelul maculei. Vasele noi sunt foarte fragile, sângerează ușor sau au o creștere aberantă, formând o membrană neovasculară, ca un ghem de vase la nivelul maculei. Manifestările clinice ale bolii pot include: edem macular, hemoragii retiniene sau subretiniene, decolări sau rupturi în straturile retinei, exudate lipidice, membrană neovasculară de culoare cenușie. În stadiul final al bolii, neovascularizația se transformă într-o cicatrice maculară fibrovasculară sau atrofică, iar vederea centrală este scăzută ireversibil.

În partea a doua a articolului vom vorbi despre cum se manifestă degenerescența maculară legată de vârstă, cum se diagnostichează și care este tratamentul acesteia.

Vă așteptăm la consultație!

 

Leave a comment