Skip to content Skip to footer

Hemoragia subconjunctivală

Conjunctiva este o membrană subțire, transparentă, bine vascularizată, care acoperă suprafața anterioară a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor, fiind situată deasupra sclerei (albul ochiului).

CAUZE

Hemoragia subconjunctivală este un o afecțiune frecvent întâlnită care poate apărea după chirurgie oculară, conjunctivite, traumatisme oculare sau craniene, dar de cele mai multe ori apare aparent spontan, fără a fi identificată o cauză exactă. La tineri se asociază în multe cazuri cu portul lentilelor de contact combinat cu frecatul ochilor. La vârstnici acest lucru se întâmplă deoarece odată cu înaintarea în vârstă, țesuturile își pierd elasticitatea, vasele devin mai fragile și se pot rupe cu ușurință, chiar sub acțiunea unei traume minore.

Factorii precipitanți ai unei sângerări pot fi tusea, strănutul, vărsăturile, efortul de defecație sau alte manevre care asociază efort de presiune în abdomen și duc la creșterea presiunii la nivelul venelor conjunctivale.

Este important de știut faptul că după vârsta de 50 ani, hemoragia subconjunctivală se poate produce în urma unui puseu hipertensiv, la pacienți aparent sănătoși sau la cei cu tensiune arterială insuficient controlată medicamentos, ceea ce impune o evaluare cardiologică amănunțită. Diabetul zaharat decompensat, tulburările de coagulare sau supradozarea tratamentului anticoagulant sunt de asemenea cauze posibile de apariție a hemoragiei subconjunctivale care necesită evaluare medicală suplimentară.

SIMPTOMATOLOGIE

De cele mai multe ori, pacientul se prezintă la medicul oftalmolog speriat de faptul că a observat apariția unei pete roșii pe ochi sau chiar s-a trezit dimineața cu ochiul inundat de sânge. În majoritatea cazurilor pacientul nu are disconfort ocular și vederea nu este afectată, astfel se întamplă des ca cei din jur să îi atragă atenția asupra roșeței oculare.

EVALUARE, TRATAMENT ȘI EVOLUȚIE

După o discuție amănunțită cu pacientul și o examinare oftalmologică atentă la care se verifică dacă a existat vreun traumatism și se exclud afecțiuni oculare, se pot face indicații de tratament și de prevenire a recidivei.