Skip to content Skip to footer

Lentilele de contact și complicațiile lor

Lentilele de contact sunt din ce în ce mai populare în zilele noastre. De la cele estetice care îți schimbă culoarea ochilor, până la cele care ușurează viața purtătorilor de ochelari de vedere, corectând dioptria.

Este riscant sau nu să porți lentile de contact? Nu, dacă respecți indicațiile primite de la medic! Însă este important să cunoști și eventualele complicații care pot apărea atunci când porți lentile de contact și ce reguli trebuie să respecți pentru a le preveni.

PRINCIPALELE COMPLICAȚII ALE PURTĂRII LENTILELOR DE CONTACT

Mecanismele de producere ale acestor complicații pot fi diverse: trauma mecanică, scăderea oxigenării corneei, uscăciunea ochilor, declanșarea unei reacții inflamatorii, alergice, toxice, sau prin infecție.

EROZIUNEA (ZGÂRIEREA) CORNEEI

Eroziunea sau zgârierea corneei poate apărea adesea în timpul procesului de aplicare sau de îndepărtare a lentilei, la contactul dintre unghii sau lentila în sine și cornee (lentila transparentă a ochiului pe care se aplică lentila de contact). Atunci când stratul de celule de pe suprafață este zgâriat, din cauza faptului că țesutul corneei este cel mai dens inervat din organism (deci cel mai sensibil), aceste leziuni se vor simți imediat, fiind foarte dureroase.

Deoarece orice defect epitelial constituie o poartă de intrare pentru bacterii, deci are un risc infecțios, este recomandat să te prezinți rapid la medicul oftalmolog. Acesta va prescrie pe lângă geluri cicatrizante și un tratament topic antibiotic. De regulă, eroziunile corneene se vindecă fără sechele importante dacă pacientul respectă întocmai indicațiile medicului.

CONJUNCTIVITA TOXICĂ SAU ALERGICĂ

Conjunctivita toxică sau alergică poate fi cauzată de anumiți compuși din soluțiile folosite pentru curățarea lentilelor de contact. Pacienții cu reacție toxică prezintă disconfort ocular și înroșirea ochilor imediat după aplicarea lentilelor. Conjunctivita toxică poate apărea prima dată când este folosită soluția respectivă sau după mai multe utilizări din cauza acumulării substanței toxice în materialul lentilei.

Folosirea incorectă a soluțiilor și a agenților de curățare (precum clătirea incompletă a lentilelor), dar și utilizarea anumitor produse de machiaj sau spray-uri pentru păr (de exemplu, fixativul) pot favoriza apariția unei reacții toxice sau alergice atunci când acestea contaminează lentilele. Tratamentul recomandat de medicul oftalmolog constă în întreruperea purtării lentilelor de contact pentru câteva săptămâni și administrarea unui tratament local ocular, prescris în funcție de severitate.

CONJUNCTIVITA GIGANTO-PAPILARĂ

Conjunctivita giganto-papilară este cea mai frecventă complicație dată de lentilele de contact! Apare din cauza iritației mecanice produse prin frecarea conjunctivei pleoapei superioare de marginea lentilei, la care se asociază un răspuns inflamator local.

Simptomatologia este diversă și se poate manifesta prin prurit (mâncărime), senzație de arsură sau corp străin, secreții oculare mucoase sau filamentoase. Conjunctiva care tapetează pleoapa superioară are numeroase proeminențe denumite papile, care uneori pot fi foarte mari (gigante), de unde și denumirea acestei afecțiuni .

OXIGENAREA INSUFICIENTĂ A CORNEEI (HIPOXIA)

Prin aplicarea lentilei de contact se creează o barieră fizică între exterior și suprafața corneană, ceea ce perturbă capacitatea normală a epiteliului de a prelua oxigenul din aer și de a-l utiliza în scop nutritiv, în timp putând apărea astfel oxigenarea insuficientă a corneei sau hipoxia.

Acest lucru poate avea drept consecințe edemul cornean, opacifierea ușoară sau eroziuni corneene, care pot determina scădere de vedere și simptome precum durere, lăcrimare, fotofobie (intoleranță la lumina puternică).

Din fericire, lentilele de contact din generația actuală sunt confecționate din materiale foarte permeabile la oxigen, ceea ce înseamnă că aceste complicații sunt rare, apărând de obicei atunci când pacientul nu respectă timpul sau modul de purtare (le poartă mai multe ore decât ar trebui, nu le dă jos seara, doarme cu lentilele care nu sunt destinate unui port prelungit).

SCĂDEREA SENSIBILITĂȚII CORNEENE (HIPOESTEZIA)

Toate tipurile de lentile de contact scad în timp sensibilitatea corneei prin oxigenarea insuficientă a acesteia, dar și prin adaptarea la trauma mecanică produsă de lentile. Scăderea sensibilității variază în funcție de tipul de lentilă utilizat, materialul, frecvența și durata purtării. Apare astfel un fenomen paradoxal – pe de o parte crește toleranța la purtarea lentilelor de contact (cu îmbunătățirea confortului ocular), dar pe de altă parte un corp străin sau o leziune în mod normal dureroasă, poate rămâne nedetectat/ă mai mult timp și se poate agrava din cauza sensibilității diminuate. Fenomenul este reversibil o dată cu încetarea purtării lentilelor, iar recuperarea apare într-un interval de timp variabil (de la ore/zile până la câteva săptămâni).

Complicațiile apărute în urma purtării lentilelor de contact pot fi eliminate dacă sunt respectate regulile de igienă și utilizare, dar și recomandările medicului. Dacă ești purtător de lentile și prezinți vreun simptom din cele descrise de mai sus, fă-i o vizită medicului oftalmolog! Chiar dacă pe moment nu te deranjează atât de mult disconfortul, este esențial să nu îl lași să se agraveze. Te așteptăm la Oftal Medica Consult!

La Oftal Medica Consult te ajutăm  cu diagnosticarea și tratarea oricărei probleme de vedere, monitorizarea pe termen lung și consilierea în alegerea celei mai bune metode de a corecta afecțiunea de care suferi: ochelari de vedere sau lentile.