Skip to content Skip to footer

Tipuri de lentile de contact

Să porți ochelari de vedere poate fi în anumite momente o reală provocare. Din fericire, există o variantă mult mai comodă care corectează problemele de vedere și te ajută să vezi lumea cu dioptria potrivită: lentilele de contact. Lentilele de contact sunt din ce în ce mai populare, atât cele estetice (care schimbă culoarea), cât și cele care corectează dioptria. Este riscant să porți lentile de contact? Nu, dacă respecți indicațiile primite de la medic! Acestea sunt dispozitive medicale alcătuite dintr-un material plastic subțire și transparent, cu formă de cupolă, ce se aplică pe cornee (membrana transparentă a ochiului), și de care aderă prin intermediul filmului lacrimal. Ele se folosesc ca alternativă a ochelarilor pentru corecția miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau a presbiopiei.

Deși au aceeași întrebuințare, lentilele de contact sunt de diferite tipuri, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor. Trebuie doar să descoperi care este varianta potrivită pentru tine, astfel încât să te simți confortabil cu ele și să le poți purta zilnic.

LENTILE DE CONTACT DURE

Lentilele de contact dure, după cum reiese și din denumire, sunt ferme, rigide, își mențin forma, dar permit totodată oxigenului din mediul exterior să le traverseze și să ajungă la suprafața corneei, lucru extrem de important pentru menținerea integrității acesteia.

Cui se recomandă lentilele de contact dure? Acest tip de lentile de contact este util în special la pacienții cu astigmatism asociat keratoconusului, o patologie în care corneea se subțiază și bombează asemănător unui con. Pentru că sunt dure, lentilele aplatizează corneea și îi uniformizează curbura, crescând astfel calitatea vederii, care poate fi mai bună prin lentile decât prin ochelari.

Tot aici menționam și lentila de noapte, o lentilă rigidă cu formă specială care se aplică pe ochi seara la culcare și corectează miopia și astigmatismul, astfel încât pe timpul zilei vederea să fie clară fără ochelari sau lentile de contact. Această procedură de modelare a corneei se numește ortokeratologie și constituie o metodă eficientă de încetinire a progresiei miopiei, de aceea sunt mulți copii miopi care poartă astfel de lentile de contact. Efectul lor este complet reversibil, corneea revine la stare inițială după 72 de ore de la întreruperea portului.

LENTILE DE CONTACT MOI

Lentilele de contact moi sunt preferate de către majoritatea purtătorilor de lentile deoarece sunt mai confortabile și există o gama largă din care pacienții pot alege:

  • Lentile de contact zilnice – se poartă pe parcursul zilei, nu se doarme cu ele pe ochi, nici măcar un somn scurt. Sunt de unică folosință, adică se folosește o pereche nouă în fiecare zi, iar perechea folosită se aruncă. Sunt ideale pentru cei care poartă lentile de contact ocazional, alternând cu ochelarii de vedere.
  • Lentile de contact cu port prelungit – cele mai utilizate sunt lentilele de contact bilunare sau lunare (de 14, respectiv de 30 de purtări). Acestea ar trebui purtate în timpul zilei, păstrate într-o casetă cu soluție specială pentru lentile pe durata nopții și schimbate cu o pereche nouă o dată la 14, respectiv 30 zile. Există și lentile de contact trimestriale (cu până la 90 de utilizări), altele cu înlocuire la 6 luni sau cu purtare extinsăCu cât o lentilă de contact este destinată unei purtări pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât aceasta este mai permeabilă pentru oxigen. Însă pe de altă parte, cu cât o lentilă este destinată unui port mai îndelungat, cu atât riscul apariției unei infecții este mai mare din cauza manipulării lentilei pe termen lung. De aceea acest tip de lentile nu se recomandată în mod uzual.
  • Lentile de contact torice – sunt destinate pacienților cu astigmatism, pot fi zilnice sau cu port prelungit.
  • Lentile de contact pentru presbiopie (adică dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, apărută în mod natural la persoanele de peste 40 ani) – pot fi bifocale sau multifocale; în unele cazuri, se poate apela la corecție monovision (la un ochi este aplicată o lentilă pentru vederea optimă la disțantă, iar pe celălalt se aplică o lentilă pentru vederea la aproape).
  • Lentile de contact colorate – care modifică culoarea ochilor, pot fi cu sau fără dioptrii.

ALTE TIPURI DE LENTILE DE CONTACT:

  • Lentile de contact hibride – au un centru rigid înconjurat de o zonă periferică moale, combinând astfel claritatea vederii printr-o lentilă dură și confortul purtării unei lentile moi.
  • Lentile de contact sclerale – au un diametru mare, acoperă și partea albă a ochiului (numită scleră).
  • Lentile de contact terapeutice – nu au dioptrii, sunt utilizate pentru a acoperi corneea atunci când aceasta are o leziune de suprafață; acționează ca un bandaj, favorizând vindecarea și previn agravarea leziunii prin clipit, îmbunătățind astfel confortul ocular.

Dacă ești purtător de ochelari de vedere și vrei să faci trecerea spre lentile de contact, discută cu medicul tău oftalmolog! Acesta te va sfătui în alegerea celei mai bune variante de lentile de contact pentru tine.

La Oftal Medica Consult te ajutăm  cu diagnosticarea și tratarea oricărei probleme de vedere, monitorizarea pe termen lung și consilierea în alegerea celei mai bune metode de a corecta afecțiunea de care suferi: ochelari de vedere sau lentile.