Lentilele de contact reprezintă o metodă elegantă de a-ți corecta dioptriile atunci când nu vrei să porți ochelari de vedere. Sunt din ce în ce mai populare, atât în rândul adulților, cât și adolescenților. Sunt recomandate de către medicul oftalmolog conform măsurătorilor dioptriilor personale. Atât în cazul celor estetice, cât și în cazul celor funcționale, există o regulă simplă: respectarea recomandării medicului oftalmolog în ceea ce privește purtarea, igienizarea și îngrijirea lentilelor, este esențială pentru a te proteja de complicațiile ce pot apărea pe termen lung sau scurt.
INFLAMAȚII ȘI INFECȚII CORNEENE
Cea mai gravă complicație generată de purtarea lentilelor de contact este keratita, afecțiune ce poate avea numeroase cauze infecțioase sau non-infecțioase. Agentul infecțios poate fi o bacterie (ex Pseudomonas aeruginosa – cel mai frecvent, stafiloloc, streptococ, etc.), un virus, fung sau parazit. Purtarea lentilelor de contact constituie un factor de risc major pentru apariția infecției corneene sau keratitei infecțioase.
Dormitul cu lentila de contact pe ochi, folosirea extinsă peste termenul de valabilitate, dezinfectarea incorectă, igiena necorespunzătoare a mâinilor – aceștia sunt principalii factori de risc ai keratitei infecțioase. Manipularea frecventă a lentilelor crește foarte mult riscul contaminării acestora, de aceea cele mai sigure din punct de vedere al riscului de infecție sunt lentilele de contact zilnice (de unică folosință), acestea având un risc mult mai mic de complicații în comparație cu cele care sunt purtate pe termen lung.
Cum recunoști semnele keratitei? Simptomele se instalează de obicei acut, în câteva ore și constau în: durere oculară intensă, fotofobie, hiperlăcrimare, secreție purulentă și scăderea vederii.
La nivelul corneei leziunile pot avea aspect variabil, de la infiltrații mici până la ulcere care se pot complica cu cicatrici corneene extinse, perforația globului ocular, diseminarea infecției la întregul glob ocular (endoftalmită).
Indiferent de simptom, este esențial să te prezinți la medicul oftalmolog în cel mai scurt timp. În cazul ulcerelor corneene amenințătoare de vedere, este vital să se recolteze țesut de la nivelul leziunii pentru a se identifica agentul patogen și sensibilitatea acestuia la antibiotice. Dacă este posibil, se prelevează probe din soluțiile și recipientele lentilelor. În cazul unei keratite bacteriene, tratamentul antibiotic trebuie instituit cât mai rapid. În cazuri nefericite, când apar cicatrizări importante, pacienții pot avea nevoie de transplant de cornee.
Un tip particular de keratita infecțioasă este keratita cu Acanthamoeba, un protozoar care se găsește în apa dulce și în sol, 80% din infecțiile cu acest patogen apărând la purtătorii de lentile de contact. Factorii de risc sunt nerespectarea regulilor de igienă precum clătirea lentilelor cu apă de la robinet, depozitarea lentilelor în soluție salină, înotul cu lentilele aplicate. Chiar dacă diagnosticul este pus rapid, câteodată vederea nu se mai poate recupera, întrucât nu există un tratament foarte eficient întrucât Acanthamoeba se poate închista și devine rezistentă la acțiunea medicamentelor. Transplantul de cornee este adesea necesar însă infecția se poate reactiva și poate afecta grefa, fiind necesară enucleația.
În ciuda celor enumerate mai sus, lentilele de contact pot fi purtate în siguranță dacă sunt respectate niște reguli simple de igienă și utilizare:
- Spalați bine mâinile cu apă și săpun de fiecare dată când manipulați lentila de contact
- Respectați programul de purtare recomandat și termenul de valabilitate
- Curățați lentilele numai cu soluțiile sterile speciale
- Nu expuneți lentila la apă de la robinet, apă îmbuteliată, apă distilată, apă lac/ mare/ ocean sau orice alt lichid
- Aruncați întotdeauna toată soluția rămasă în recipient după scoaterea lentilelor, apoi curățați, clătiți (tot cu soluția specială) și lăsați recipientele să se usuce la aer
- Mergeți imediat la un consult oftalmologic dacă apar simptome oculare de orice fel în timpul folosirii lentilelor – un diagnostic și un tratament precoce pot salva vederea! Medicul oftalmolog este cel care te poate ajuta încă de la primul simptom sau disconfort!
Odată ce ții cont de aceste reguli simple și respecți recomandările medicului oftalmolog, nu trebuie să îți faci griji de infecții! Dacă totuși simți vreun disconfort, prezintă-te la medic! El te poate ajuta încă de la primul simptom. Cu cât o afecțiune este depistată mai repede, cu atât sunt mai mari șansele de a primi tratamentul potrivit! Te așteptăm la Oftal Medica Consult, clinică oftalmologică pentru adulți și copii.
La Oftal Medica Consult te ajutăm cu diagnosticarea și tratarea oricărei probleme de vedere, monitorizarea pe termen lung și consilierea în alegerea celei mai bune metode de a corecta afecțiunea de care suferi: ochelari de vedere sau lentile.