Ochelarii de soare de calitate fac pentru ochi, ceea ce cremele de protecție solară fac pentru piele. Cu alte cuvinte, ne protejează ochii de efectele nocive ale radiațiilor solare ultraviolete (UV).
De aceea, ochelarul de soare nu mai trebuie privit doar ca un accesoriu la modă, ci ca unul indispensabil pentru sănătatea ochilor noștri.
Radiațiile ultraviolete pot produce în timp mai multe afecțiuni oculare, de la arsuri corneene (fotocheratite), cataractă, pterigion (o degenerescență a conjunctivei), degenerescență maculară (o afecțiune retiniană), până la cancer de pleoape sau de conjunctivă.
Este important să știm cum să alegem ochelarii de soare! Cel mai important este ca lentilele să aibă filtru de protecție UV, cu cât mai mare cu atât mai bine, ideal de 99-100%. Intensitatea culorii lentilei nu reflectă neapărat gradul filtrului de protecție, acesta fiind de fapt un strat protector în structura lentilei.
Culorile cele mai odihnitoare pentru ochi s-au dovedit a fi verde, gri, maron sau chihlimbar, dar aceasta ține mai mult de preferința personală, cel mai important fiind ca lentila respectivă să aiba filtru anti UV de 100%.
Rama ochelarului de soare ar fi bine să fie ceva mai mare și să încadreze zona ochilor cât mai bine, pentru a nu permite razelor de soare să pătrundă în ochi nici prin lateral, nici pe deasupra ochelarului. Dacă totuși ochelarii cu brațe mai late deranjează la șofat (îngustează câmpul vizual), atunci purtați un ochelar cu brațe subțiri, dar nu uitați de pălăria de soare sau de șapcă care să ofere protecția suplimentară de care au nevoie atât ochii cât și fața.
Pentru purtătorii de ochelari de vedere, există fie ochelari de soare cu dioptrii (cu lentile cu filtru de protecție UV!), fie lentile heliomate (care își modifică culoarea în funcție de intensitatea luminii). Deși există și lentile de contact cu protecție UV, ele nu pot suplini totuși ochelarii de soare, pentru că nu oferă protecție întregului glob ocular și nici pleoapelor.
O și mai bună protecție contra luminii reflectate (de suprafața apei, de șosele, nisip, zăpadă) o oferă lentilele polarizate.
Trebuie menționat faptul că ochelarii de soare cu lentile care nu au filtru anti UV, fac mai mult rău ochilor decât dacă n-am purta ochelari deloc. Pentru că în spatele lentilei colorate pupila se dilată și întrucât lentila nu are filtru anti UV, permite practic unei cantități mult mai mari de radiații UV să pătrundă în ochi.
Să nu-i uităm pe cei mici – și ei, ba chiar aș spune, mai ales ei trebuie să fie învățați ca vara sa poarte ochelari de soare! Vezi articolul despre ochelari de soare pentru copii!