Skip to content Skip to footer

Corp străin în ochi: ce trebuie să faci? Sfaturi și prim ajutor

Un corp străin în ochi este una dintre cele mai frecvente urgențe oftalmologice și necesită o intervenție promptă pentru a preveni posibilitatea dezvoltării complicațiilor grave. Fie că este vorba despre praf, nisip, o musculiță, un șpan, așchii de lemn sau de sticlă, este esențial să acționezi rapid. Chiar dacă nu determină întotdeauna complicații grave, orice particulă reprezintă un agent iritant și creează disconfort ocular sau roșeață, fiind o experiență neplăcută pe care îți dorești să o închei cât mai rapid. La Oftal Medica Consult, echipa noastră de medici oftalmologi oferă asistență de urgență pentru astfel de situații și îți explică ce măsuri să iei.

Ce reprezintă un corp străin intraocular?

Un corp străin intraocular poate fi orice obiect mic care atinge suprafața ochiului și irită sau rănește țesuturile delicate ale ochiului, în ciuda faptului că ochii sunt protejați de un întreg sistem de apărare. Cel mai des intrăm în contact cu următoarele corpuri străine: 

  • Particulele mici de praf sau nisip sunt printre cele mai frecvente cauze care ne dau senzația de corp străin în ochi.
  • Așchiile de metal (șpanuri) sau lemn, particule mici de sticlă sau plastic pot ajunge pe suprafața oculară în timpul diverselor activități fizice, în gospodărie sau mediul profesional, fiind și printre cele mai periculoase, putând crea traume oculare în cazul impactului puternic. De aceea, este esențial să folosiți ochelari de protecție atunci când desfășurați activități periculoase, care prezintă riscul pătrunderii unui corp străin în ochi (tăiat cu flexul, spart lemne etc.)
  • Insectele zburătoare, în mod special vara, ne intră frecvent în ochi, provocând iritație și uneori durere locală, însă odată eliminat corpul străin, ochiul nu mai resimte nici un disconfort.
  • Resturile vegetale – de la mici fragmente de crengi la frunze sau iarbă, acestea pot ajunge pe suprafața oculară atunci când ești în aer liber și sunt condiții de vânt.
  • Propriile gene – chiar dacă fac parte din sistemul de apărare al ochiului, genele odată desprinse și ajunse pe suprafața oculară creează un disconfort major.
  • Produse cosmetice – în timpul machiajului sau demachierii, ne pot intra în ochi reziduuri de produse cosmetice care provocă o senzație de disconfort și vedere încețoșată, fiind recomandată clătirea imediată a ochiului cu apă curată.

De obicei, când un corp străin ajunge pe suprafața oculară, ia contact cu corneea (lentila perfect transparentă, sub formă de sticlă de ceas care acoperă irisul) sau cu conjunctiva (membrana transparentă care acoperă albul ochiului). În cazuri mai rare dar foarte grave, un corp străin poate penetra ochiul, afectând straturile interne ale acestuia.  Acest lucru se întâmplă frecvent în cazul accidentelor (de exemplu o explozie) sau în urma unui eveniment ce presupune o anumită forță/ viteză sau un impact major. În acest caz, este necesară prezentarea imediată la camera de gardă de oftalmologie a unui spital de urgență!

Care sunt simptomele unui corp străin la nivelul ochiului?

Simptomele pot varia în funcție de tipul și mărimea corpului străin, dar cele mai comune sunt:

  • Senzație de disconfort intens sau iritație care se poate resimți ca o arsură uneori 
  • Durere oculară persistentă 
  • Lăcrimare excesivă și ochi roșii
  • Senzație de nisip în ochi
  • Dificultate de a deschide ochiul afectat
  • Scăderea acuității vizuale
  • Sensibilitate la lumină (fotofobie)
  • În unele cazuri, poate apărea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor)
  • Sângerarea (sau eliminarea altor fluide intraoculare – umor apos/vitros) de la nivelul ochiului în cazurile accidentelor cu impact major, contuziilor forte, exploziilor – situații ce duc la complicații foarte grave, cu risc de pierdere a vederii și care necesită tratament oftalmologic de urgență.

Primele măsuri în cazul unui corp străin în ochi

Dacă simți că un corp străin a pătruns în ochi, este important să nu intri în panică și să urmezi următorii pași pentru a minimaliza riscurile:

  1. Nu freca ochiul! Una dintre cele mai frecvente greșeli este să freci ochiul în încercarea de a îndepărta obiectul străin. Prin frecare, corpul străin va zgâria corneea și există riscul să se infigă în suprafața oculară. Așadar, chiar dacă acesta este primul impuls, abține-te ca să nu agravezi situația!
  2. Clătește ochiul din abundență cu apă sau ser fiziologic! Acesta este primul gest pe care trebuie să-l fac atunci când simți că ți-a intrat ceva în ochii! Folosește apă curată sau ser fiziologic pentru a clăti ochiul. Stai în fața unei chiuvete și lasă jetul de apă să curgă delicat peste ochiul afectat. Dacă ai lacrimi artificiale la îndemână, poți să le folosești cu încredere.
  3. Examinează ochiul în lumină bună! Folosește o oglindă sau roagă pe cineva să se uite în ochiul tău. Dacă corpul străin este vizibil la suprafață și ușor accesibil, poate fi îndepărtat cu grijă folosind o compresă sterilă. Nu folosi obiecte ascuțite precum pensete sau ace, acestea pot zgâria suprafața ochiului, cauzând probleme și mai grave. Folosește doar materiale moi, de preferat comprese sterile, cu ajutorul cărora să îndepărtezi ușor corpul străin.
  4. Clipește repetat! – dacă obiectul străin este foarte mic (precum o particulă de praf), uneori clipitul repetat și lăcrimarea indusă, poate ajuta la eliminarea lui. 
  5. Aplică comprese reci – în cazul în care ochiul devine foarte roșu sau umflat, aplică o compresă rece pe pleoapele închise. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului. 
  6. Dacă te jenează când clipești sau la mișcarea ochiului, poți aplica un pansament steril până ajungi la un medic oftalmolog. 

Când trebuie să consulți un medic oftalmolog?

Este foarte important să consulți un medic oftalmolog dacă după ce ai luat măsurile de mai sus, nu ai resimțit nicio ameliorare. Trebuie să mergi la un consult oftalmologic imediat în cazurile de mai jos:

  • Corpul străin nu a putut fi îndepărtat prin clătire
  • Simți o durere intensă sau scăderea bruscă a vederii, iar simptomele nu s-au ameliorat deloc
  • Observi sângerare sau o acumulare anormală de lichid la nivelul ochiului
  • Prezinți semne de infecție (secreție purulentă, umflarea excesivă a ochiului)
  • Dacă ți-au intrat în ochi substanțe chimice sau particule metalice

Ce se întâmplă în cabinetul oftalmologic?

În primul rând, medicul va spăla foarte bine ochiul afectat cu ser fiziologic steril. Apoi va administra niște picături anestezice pentru a reduce disconfortul și a putea să te consulte. Ulterior va aplica o substanță colorantă (fluoresceină) și te va examina la biomicroscop. Prin această examinare, medicul va încerca să depisteze dacă există vreun corp străin pe cornee sau conjunctivă (îți va întoarce și pleoapa superioară ca să fie sigur că nu este și acolo ceva care să te jeneze). Apoi va verifica dacă există vreo zgârietură pe suprafața ochiului și dacă ochiul este integru sau dacă există vreo plagă, o poartă de intrare prin care respectivul corp străin (în special cele din lemn, sticlă sau metal) ar fi putut pătrunde mai adânc în interiorul globului ocular.

Multe situații pot fi gestionate și în cabinet. Atunci când este vorba despre un corp străin superficial, medicul oftalmolog va extrage corpul străin de pe suprafața ochiului și apoi va prescrie un tratament cu antibiotic local și geluri cicatrizante, eventual va pansa ochiul pentru ca leziunea rămasă după extragerea corpului străin să se vindece mai rapid. În situația în care există însă un corp străin ce a pătruns adânc în ochi, pacientul va fi îndrumat către spital, unde corpul străin va fi extras în sala de operație, iar tratamentul va fi mult mai agresiv pentru prevenirea infecțiilor și încercarea de a păstra integritatea ochiului și vederea, atunci când acest lucru este posibil.

Complicațiile posibile ale unui corp străin în ochi

Există mai multe complicații pe care prezența unui corp străin la nivel ocular le poate genera, acestea variind în funcție de tipul corpului străin, de timpul scurs până în momentul prezentării la medic, și dacă este superficial sau profund. 

  • Infecții oculare – de la conjunctivită, la keratită bacteriană și până la ulcer cornean 
  • Uveită – inflamație a uveei ce provoacă durere, sensibilitate la lumină sau vedere încețoșată
  • Leucoame corneene (opacifierea corneei pe locul unde a fost corpul străin) care dacă sunt centrale, determină scăderea vederii
  • Scăderea acuității vizuale – care poate fi temporară sau permanentă (în cazuri severe de corpi străini intraoculari)

Din acest motiv, este esențial să consulți un medic oftalmolog imediat, în cazul în care ți-a intrat un corp străin în ochi, iar măsurile de mai sus nu te-au ajutat și disconfortul persistă.

Cu cât ajungi mai repede la consult și primești ajutor de specialitate, cu atât mai multe șanse ai să previi eventualele complicații și să îți păstrezi sănătatea ochiului și vederea!

Cel mai bine este să te prezinți la un medic oftalmolog din proximitatea casei tale pentru evaluare și tratament profesionist. Dacă ești din București, te așteptăm la Oftal Medica Consult, unde oferim asistență oftalmologică de urgență (pentru adulți și copii) și tratamente personalizate pentru a te ajuta să îți recapeți sănătatea ochilor în cel mai scurt timp.

Programează-te acum la consultație! 

FAQ

Ce trebuie să fac dacă mi-a intrat un corp străin în ochi? Primul pas este să nu freci ochiul. Clătește-l cu apă curată sau ser fiziologic și, dacă disconfortul persistă, consultă imediat un medic oftalmolog.

Este grav dacă rămâne un corp străin în ochi? Da, corpul străin poate cauza leziuni oculare, infecții sau chiar pierderea vederii dacă nu este îndepărtat corect și prompt. Consultă un oftalmolog pentru a evita complicațiile!

Leave a comment