Skip to content Skip to footer

Conjunctivita alergică: cauze, simptome și tratament

Conjunctivita este una dintre cele mai comune afecțiuni oculare, afectând atât copiii, cât și adulții. Această inflamație a conjunctivei, o membrană subțire și transparentă care acoperă sclera (partea albă a ochiului) și căptușește pleoapele, poate fi tratată cu succes printr-o vizită la medicul oftalmolog.

Există mai multe tipuri de conjunctivită, categorisite în: conjunctivite non-infecțioase (alergice sau toxice) și conjunctivite infecțioase (bacteriane, virale, fungice sau parazitare).

Ce este conjunctivita alergică?

Conjunctivita alergică apare în urma unei reacții de hipersensibilitate, atunci când ochii sunt expuși la diverși alergeni din mediul înconjurător, precum praf, polen, acarieni sau păr de animale. Chiar dacă acești factori nu sunt în mod normal dăunători, aceștia declanșează o reacție de hipersensibilitate la nivel ocular, cauzată de sistemul imunitar care îi percepe în mod eronat ca fiind nocivi, cu scopul de a-i combate și de a ne proteja. Rezultatul este inflamația și iritarea ochilor. Acesta este motivul pentru care nu toate persoanele au alergii, sau persoane anterior fără teren atopic (alergic), devin simptomatice. Reacția inflamatorie se poate limita la nivel ocular sau poate face parte dintr-o reacție alergică generalizată, cu simptome nazale și respiratorii (rinită alergică, astm alergic).

Conjunctivita alergică poate fi de două feluri:

• Conjunctivita alergică sezonieră: simptomele apar în special primăvara, vara sau toamna, când polenul este prezent în aer. Astfel, sezonul alergiilor începe primăvara, odată cu înflorirea pomilor și apariția polenului. Alergia la polen este o afecțiune des întâlnită primăvara, vara, dar și toamna. Urmând traseul lor natural pentru a fertiliza alte plante, particulele de polen eliberate de copaci sau ierburi (cum este și ambrozia), ajung adesea, în ochi, nas, urechi și gură și provoacă simptome de alergie. Ambrozia este o plantă extrem de alergenă, care are perioada de polenizare maximă în lunile august-septembrie. Planta crește adesea pe marginea drumurilor, pe câmpuri, în parcuri, în culturi agricole, dar și în periferia zonelor urbane. Fiind o plantă iubitoare de lumină și căldură, nu se dezovoltă și în zonele înalte.

• Conjunctivita alergică perenă: simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, dar pot fi mai severe în anumite perioade, în funcție de expunerea la alergeni.

În cadrul reacției de apărare la alergen, se secretă o substanță numită histamină, care provoacă simptomele asociate. Acestea pot să difere de la o persoană la alta.

Simptomele conjunctivitei alergice

Un medic oftalmolog poate diagnostica conjunctivita alergică pe baza simptomelor specifice, care includ:

• Mâncărime oculară intensă (prurit)
• Lăcrimare excesivă
• Senzație de nisip în ochi
• Senzație de arsură oculară
• Sensibilitate la lumină (fotofobie)
• Scăderea acuității vizuale – (în cazurile în care apar complicații precum keratoconjunctivita)

Manifestările asociate alergiei care pot însoți conjunctivita includ:
• Strănut frecvent
• Nas înfundat și secreție nazală apoasă
• Gât iritat
• Răgușeală iar, în cazuri grave, respirație șuierătoare (asociată cu astm alergic)

Diagnosticul conjunctivitei alergice

Diagnosticul de conjunctivită alergică este pus de către medicul oftalmolog în urma consultului de specialitate, iar în anumite cazuri, poate fi necesară colaborarea cu un medic alergolog pentru a identifica alergenii specifici prin teste alergologice.

Cum se tratează conjunctivita alergică?

Tratamentul conjunctivitei alergice include:
• Comprese reci pentru a reduce inflamația și senzația de disconfort
• Lacrimi artificiale fără conservanți pentru hidratarea ochilor și ameliorarea simptomelor
• Evitarea expunerii la alergeni, acolo unde este posibil
• Decongestionante topice pentru ameliorarea simptomelor
• Tratament antialergic specific, cum ar fi picături oftalmice antihistaminice sau comprimate antialergice
• Picături cu efect antiinflamator.

Pentru pacienții care suferă de conjunctivită alergică sezonieră, medicii oftalmologi recomandă inițierea tratamentului specific antialergic înainte de debutul sezonului alergic. Acest lucru poate preveni apariția simptomelor severe și complicațiilor, precum keratoconjunctivita.

Când să consulți un medic oftalmolog

Dacă ochii sunt roșii, iritați, lăcrimează și ai mâncărimi (îți vine să te freci tot timpul la ochi), este foarte probabil să ai conjunctivită alergică! În acest caz este esențial să consulți un medic oftalmolog pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat!

La Oftal Medica Consult, echipa noastră de oftalmologi experimentați, inclusiv oftalmologi pediatri, te poate ajuta să tratezi conjunctivita și să îți protejezi sănătatea oculară! Te așteptăm la consultație!

FAQ:
Ce este conjunctivita alergică?

Conjunctivita alergică este o inflamație a ochiului cauzată de o reacție la alergeni precum praf, polen, diverse plante sau acarieni. Afecțiunea poate fi sezonieră sau perenă și provoacă simptome precum mâncărime oculară și lăcrimare excesivă.

Cum pot trata conjunctivita alergică?

Tratamentul include aplicarea de comprese reci, utilizarea lacrimilor artificiale, evitarea alergenilor și administrarea de antihistaminice sub formă de comprimate sau picături de ochi. Consultă un medic oftalmolog pentru un plan de tratament personalizat!

 

Leave a comment