Miodezopsiile, cunoscute și ca „puncte negre”, „scame” sau „musculițe”, reprezintă un fenomen comun pe care mulți dintre noi l-au experimentat la un moment dat. Acestea apar ca niște umbre, pânze de păianjen sau puncte mici care plutesc prin fața ochilor, fiind vizibile mai ales în lumină puternică sau pe un fundal deschis, precum un perete alb. De obicei nu sunt periculoase (nu au semnificaţie patologică) și nu necesită tratament. Însă există și situații când miodezopsiile sunt semnul unor afecțiuni mai grave. De aceea, dacă miodezopsiile apar brusc și nu dispar, este indicat un consult oftalmologic!
Ce sunt miodezopsiile și cum apar?
Miodezopsiile sunt mici aglomerări sau firișoare din substanța gelatinoasă numită vitros, care umple interiorul ochiului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vitrosul își modifică consistența și, în unele cazuri, se poate detașa de retină, proces cunoscut sub numele de decolare posterioară de vitros. Acesta este un fenomen fiziologic obișnuit, dar care poate fi însoțit de apariția miodezopsiilor.
Cine este predispus la miodezopsii?
Există anumite categorii de persoane care sunt mai predispuse să experimenteze acest fenomen:
• Persoanele cu miopie: acestea au un risc mai mare de a dezvolta miodezopsii din cauza modificărilor structurale ale ochiului.
• Cei care au suferit o operație de cataractă: intervențiile chirurgicale la nivelul ochilor pot provoca modificări în vitros.
• Persoanele cu inflamații intraoculare: afecțiuni precum uveita posterioară sau vitrita pot contribui la apariția miodezopsiilor.
• Diabeticii cu retinopatie diabetică: aceasta este o complicație severă a diabetului zaharat, care poate duce la apariția miodezopsiilor.
Când să consulți un medic oftalmolog?
Dacă observi miodezopsii pentru prima dată sau dacă acestea apar brusc și în număr mare, este esențial să consulți un medic oftalmolog. Un consult oftalmologic complet, care include examinarea fundului de ochi cu ajutorul picăturilor care dilată pupila, poate identifica cauza exactă a miodezopsiilor și poate exclude afecțiuni grave. Dacă examenul fundului de ochi este în limite normale, înseamnă că nu sunt motive de îngrijorare. Diferenţa dintre normal şi patologic poate fi făcută însă doar de către medicul oftalmolog în urma consultului de specialitate.
Semnale de alarmă: când miodezopsiile pot fi periculoase?
Deși majoritatea miodezopsiilor sunt inofensive, există situații în care acestea pot indica probleme serioase, cum ar fi o inflamație sau hemoragie la nivelul vitrosului, sau chiar o dezlipire de retină, care reprezintă o urgență medicală. Trebuie să te prezinți urgent la medic dacă:
• Apar brusc multe puncte negre în câmpul vizual, similare cu o „ploaie” de puncte
• Vei sesiza flash-uri luminoase în câmpul vizual
• Observi o pată fixă care nu se mișcă o dată cu globul ocular
• Apare o ceață sau o umbră în câmpul vizual, care nu dispare
Există tratament pentru miodezopsii?
În majoritatea cazurilor, miodezopsiile nu necesită tratament. Creierul se adaptează treptat la prezența lor și, în timp, ele devin mai puțin vizibile. Cu toate acestea, dacă sunt cauzate de o afecțiune, precum sângerarea în cazul retinopatiei diabetice sau inflamațiile intraoculare, tratamentul cauzei de bază este esențial.
Atunci când sunt mari și deranjante, medicul poate recomanda suplimente care conțin aminoacizi și antioxidanți, ce pot ajuta la reducerea dimensiunii acestora. În cazuri rare, când miodezopsiile interferează serios cu vederea și activitățile zilnice, se poate recurge la o intervenție chirurgicală numită vitrectomie, efectuată de un specialist în chirurgie vitreo-retiniană.
Consultați un specialist!
Dacă vă confruntați cu miodezopsii sau orice alte probleme de vedere, vă așteptăm la Oftal Medica Consult pentru un consult de specialitate. Echipa noastră de experți este aici pentru a vă oferi îngrijire oftalmologică de top, fie că este vorba de copii sau adulți.
Vă așteptăm la consultație!
Dr. Adina Grigorescu, medic primar oftalmolog