Ce este Tomografia în Coerență Optică (OCT)?
Tomografia în Coerență Optică (Optical Coherence Tomography – OCT) este o investigație imagistică avansată, non-invazivă, non-iradiantă, utilizată pentru a examina structurile oculare precum corneea, retina sau nervul optic. Spre deosebire de ecografie, care folosește ultrasunete, OCT utilizează semnale luminoase din spectrul infraroșu pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale ochiului. Acestea intersectează țesuturile și sunt reflectate, iar soft-ul tomografului le analizează, le prelucrează și le redă, în timp real, sub formă de imagini.
Datele cantitative obținute sunt comparate cu cele existente în baza de date a aparatului, raportându-se la o persoană sănătoasă, de aceeași vârstă și gen cu persoana investigată și pot fi redate sub forma unor hărți codificate în culori. Soft-ul tomografului analizează aceste reflexii și le transformă în imagini detaliate, permițând medicului să vizualizeze structurile interne ale ochiului cu o acuratețe extraordinară.
Cu ajutorul aparatului pot fi efectuate de asemenea fotografii ale fundului de ochi precum și reconstrucții tridimensionale ale structurii scanate.
Examinarea durează doar câteva minute, este nedureroasă, nu necesită dilatarea pupilelor sau anestezie deoarece aparatul nu atinge ochiul. Poate fi efectuată atât la adulți cât și la copii și poate fi repetată ori de câte ori este necesar.
Indicațiile Tomografiei în Coerență Optică
Tomografia în Coerență Optică este recomandată de cele mai multe ori de către medicul oftalmolog la finalul consultației, pentru a diagnostica diverse afecțiuni sau pentru a monitoriza evoluția unor patologii oculare preexistente.
OCT de pol anterior
Tomografia în coerență optică de pol anterior (cornee, unghi irido-cornean) este utilă în special pentru:
– Diagnosticarea și monitorizarea glaucomului cu unghi îngust.
– Determinarea grosimii corneene, importantă în gestionarea pacienților cu keratoconus.
– Identificarea defectelor de structură și formă ale corneei, cum ar fi dezepitelizările, plăgile corneene și corpii străini intracorneeni.
OCT de pol posterior
Această investigație se concentrează pe retina centrală (macula) și nervul optic, fiind crucială pentru detectarea și monitorizarea afecțiunilor retiniene și ale nervului optic.
Macula este o mică arie situată în centrul retinei, la nivelul căreia se află cea mai mare densitate de celule fotoreceptoare care captează stimulii luminoși din mediu. Macula este responsabilă de perceperea culorilor și de vederea centrală, vitală în desfășurarea unor activități precum cititul, scrisul, recunoașterea fețelor, condusul de autovehicule etc.
Nervul optic are rolul de a transmite informația captată de celulele fotoreceptoare către cortexul vizual al creierului, unde se formează imaginile pe care le percepem.
Există o multitudine de afecțiuni pentru care această investigație este indispensabilă.
Afecțiuni retiniene diagnosticate cu OCT:
Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) – afecțiune degenerativă care afectează macula, ducând la deteriorarea vederii centrale. Există două forme: degenerescența maculară uscată (nonexudativă), mai frecventă, în care apar depozite (drusen) la nivelul maculei. Nu asociază de regulă pierderi severe de vedere. Degenerescența maculară umedă (exudativă) este o formă avansată de boală în care apar vase noi de sânge, anormale, foarte fragile, care sângerează și produc distrugerea maculei.
Retinopatia diabetică
- Retinopatia hipertensivă
- Ocluzii vasculare retiniene
- Corioretinopatie seroasă centrală
- Membrană epiretiniană sau tracțiuni vitreo-maculare
- Gaură maculară
- Distrofii retiniene
- Decolare de retină
- Inflamații, infecții la nivelul retinei
- Maculopatii toxice date de anumite medicamente cu administrare pe cale generală, ca de exemplu Plaquenil (Hiidroxiclorochină) utilizat în tratamentul poliartritei reumatoide.
Afecțiuni ale nervului optic diagnosticate cu OCT:
Glaucomul – este o afecțiune oculară cronică, bilaterală, caracterizată prin pierderea progresivă a fibrelor nervului optic. Se produce astfel îngustarea treptată a câmpului vizual și, în final, se poate ajunge la orbire.
Aspect normal
Glaucom
- Nevrită optică
- Neuropatie optică
- Edem papilar
- Drusen papilar
Tomografia în coerență optică este extrem de utilă în monitorizarea evoluției afecțiunilor oculare. Repetarea scanărilor la intervale regulate permite medicilor să urmărească progresia bolii și să ajusteze tratamentul corespunzător. Aceasta este o componentă esențială în managementul pe termen lung al pacienților cu afecțiuni oculare cronice. Programați-vă acum la Oftal Medica Consult pentru o consultație oftalmologică și asigurați-vă că beneficiați de cele mai avansate tehnici de diagnostic disponibile! Medicii noștri sunt specializați atât în oftalmologia pentru adulți, cât și în cea pediatrică! Ne vedem pe Bd. Mărășești 22A.
Vă așteptăm la consultație!