Skip to content Skip to footer

Cum percepe ochiul uman culorile?

Culorile ne bucură viața, ne influențează emoțiile, ne ajută să ne amintim obiectele și ne influențează alegerile în privința lucrurilor pe care le folosim și care ne înconjoară, dar știai că în realitate obiectele nu posedă culoare? 

Toate lucrurile din jurul nostru reflectă lumina în mod diferit, iar aceste raze reflectate sunt captate de către ochi, trimise către creier care le prelucrează și le atribuie o anumită nuanță. Ochiul uman percepe doar lumina din spectrul vizibil, situat între lumina ultravioletă și cea infraroșie (pe care nu le putem vedea) și distinge până la 10 milioane de culori.

Cum este posibil acest lucru?

Atunci când razele de lumină ating un obiect, de exemplu o banană, o parte dintre acestea sunt absorbite de către fruct, iar restul sunt reflectate. Razele reflectate intră în ochii noștri prin cornee – tunica transparentă de la suprafața oculară, care le strânge și le direcționează către pupilă. Pupila este cea care controlează cantitatea de lumină care pătrunde în ochi, având rol protector. Razele luminoase ating ulterior cristalinul, lentilă intraoculară care le focalizează pe retină, o componentă extrem de importată a fundului de ochi. La nivelul retinei se află două tipuri de celule sensibile la lumină (fotoreceptoare): conurile și bastonașele. 

Ce fac conurile?

Conurile sunt stimulate de lumina puternică și sunt responsabile de vederea colorată. Ele sunt mult mai numeroase în zona centrală retinei, denumită maculă, responsabilă pentru vederea fină, centrală. La nivelul retinei există aproximativ 6 milioane de conuri care conțin în mod normal 3 tipuri de pigment: roșu, verde și albastru. Astfel, există conuri care percep culoarea roșie (60%), verde (30%) și albastră (10%). Razele de lumină stimulează numeroase conuri, iar răspunsul lor combinat produce un semnal unic care este transmis spre creier pentru a fi interpretat și catalogat drept o culoare sau alta. Astfel, pentru a percepe banana ca fiind galbenă, sunt stimulate conurile cu pigment verde și cele cu pigment roșu. Acesta este mecanismul prin care putem percepe atât de multe culori. 

Ce fac bastonașele?

Bastonașele sunt mult mai numeroase decât conurile, fiind aproximativ 120 milioane de astfel de celule la nivelul retinei și sunt localizate în special în zona periferică a acesteia. Aceste celule răspund la lumină mai slabă, sunt responsabile de vederea nocturnă (în nuanțe de gri) și de vederea periferică. 

Interesant este și faptul că experiența vizuală anterioară legată de obiectele colorate influențează percepția culorilor. Acest fenomen poartă denumirea de „constanța culorilor” și se referă la posibilitatea ca un obiect colorat să dea aceeaşi impresie generală de culoare atunci când este iluminat de diferite surse de lumină, observatorul fiind adaptat cromatic în fiecare caz. De exemplu, dacă privim banana într-o încăpere iluminată în roșu, cel mai probabil o vom percepe a fi în continuare tot galbenă. 

Percepția cromatică este variabilă de la persoană la persoană, existând totodată numeroase tipuri de anomalii ale vederii colorate (pe care le vom detalia în articolul următor), mai mult sau mai puțin severe, care pot avea impact variabil asupra calității vieții. Testarea simțului cromatic se poate face cu ușurință în cadrul consultației oftalmologice de rutină. 

Vă așteptăm la consultație!

 

Leave a comment