Ce este glaucomul?
Glaucomul este o boală în care este afectat nervul optic, datorită unei presiuni intraoculare crescute. Dacă nu este diagnosticat și tratat rapid și corect, poate duce la pierdere de vedere!
De ce crește tensiunea intraoculară?
În partea anterioară a ochiului este secretat un lichid clar (umorul apos) care are rol de a hrăni cristalinul, irisul și corneea, iar acest lichid este eliminat din ochi printr-un complex sistem de drenaj.
Presiunea intraoculară depinde de rata de formare a umorului apos și de rata de drenare în afara ochiului. În majoritatea cazurilor de glaucom la copii, există un blocaj în sistemul de drenaj, ceea ce duce la acumularea de lichid și implicit la creșterea presiunii intraoculare.
Deși glaucomul este o boală mai frecvent întâlnită la adulții vârstnici, el poate apărea oricând, inclusiv la nou-născuți, iar simptomele sunt diferite în funcție de vârsta de debut.
Ce tipuri de glaucom pot apărea la copii?
Glaucomul apărut sub vârsta de 2 ani (glaucom congenital) poate fi primar sau secundar.
Glaucomul congenital primar este cel mai frecvent tip de glaucom întâlnit la copii. El nu are o cauză identificată și poate apărea fie de la naștere, fie în primii ani de viață.
Glaucomul congenital secundar apare în asociere cu alte afecțiuni oculare sau sistemice, precum: sindromul Reiger-Axenfeld, sindromul Sturge-Weber, neurofibromatoză, aniridie etc. Glaucomul secundar la copii mai poate apărea și după operația de cataractă congenitală, după folosirea cronică a unor medicamente (de ex. corticosteroizi) sau după traumatisme oculare.
Nu toți copiii în situațiile enumerate dezvoltă glaucom secundar, dar au un risc mai mare de a face această afecțiune și din acest motiv este necesară o monitorizare foarte atentă.
Glaucomul poate apărea și la copiii mai mari, după vârsta de 3 ani și se numește glaucom juvenil. Cel mai frecvent este secundar altor afecțiuni oculare sau sistemice.
Cât de frecvent este glaucomul la copii?
Glaucomul pediatric este destul de rar și variază în funcție de regiune.
Glaucomul congenital primar are o incidență de 1 caz la 10000 de nașteri, dar incidența variază și în funcție de etnie. Este bilateral în peste 80% din cazuri și mai frecvent la băieți.
Glaucomul secundar este mult mai frecvent. Spre exemplu, dintre copiii operați de cataractă congenitală, aproximativ 30% vor face glaucom în primii 5 ani după operație.
Glaucomul la copii se moștenește genetic?
Anumite tipuri de glaucom se pot moșteni. Aproximativ 10% din cazurile de glaucom congenital primar sunt ereditare, fiind identificate și anumite mutații genetice.
Și unele dintre afecțiunile care pot determina glaucom secundar se pot moșteni genetic, însă incidența glaucomului este mai puțin predictibilă.
Cum se manifestă glaucomul congenital primar?
Cele mai frecvente simptome ale glaucomului congenital cu debut precoce (sub 1 an) sunt: lăcrimarea excesivă, fotofobia (sensibilitatea crescută la lumină), buftalmia (creșterea în dimensiuni a globului ocular – copilul are unul sau ambii ochi mai mari, ca de păpușă) și opacifierea corneei (edemul cornean).
Lăcrimarea abundentă (epifora) este un simptom întâlnit de obicei atunci când canalul lacrimal este înfundat. Întrucât aceste două afecțiuni pot coexista, însă prognosticul și tratamentul lor sunt total diferite, este esențial un consult oftalmologic complet, în urma căruia să se stabilească diagnosticul de certitudine.
Așadar, atunci când situația nu este clară și există suspiciune de glaucom congenital, măsurarea tensiunii intraoculare la un bebeluș care se prezintă la consult oftalmologic pentru un ochi lăcrimos de la naștere, este obligatorie! Tensiunea se poate măsura în cabinet, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va efectua un consult sub anestezie generală.
În cazul glaucomului pediatric cu debut tardiv (peste 2-3 ani), copilul nu prezintă simptome deosebite, acest tip de glaucom fiind asemănător glaucomului adultului. De obicei există istoric familial de glaucom, iar în cadrul consultului oftalmologic se constată o presiune intraoculară crescută și afectarea nervului optic.
Cum se pune diagnosticul de glaucom la copii?
Diagnosticul este clinic. Copiii mici sunt examinați sub anestezie generală. În cadrul consultului se măsoară tensiunea intraoculară, diametrul cornean, se evaluează unghiul irido-cornean (zona de drenaj) prin gonioscopie, se măsoară axul antero-posterior al ochiului (prin ecografie), se evaluează nervul optic (examen de fund de ochi) și se determină dioptriile.
Copiii mai mari pot efectua și alte teste printre care și OCT (Tomografia în coerență optică) prin care se evaluează nervul optic și se pot descoperi semne subtile de glaucom și se monitorizează evoluția bolii.
Cum se tratează glaucomul la copii?
Scopul tratamentului este scăderea presiunii intraoculare. Tratamentul glaucomului congenital primar este doar chirurgical. Tehnicile chirurgicale actuale folosite pentru a deschide sistemul de drenaj (la nivelul unghiului camerei anterioare) sunt trabeculotomia și goniotomia.
În glaucoamele secundare și în cele cu debut tardiv, prima linie de tratament constă în medicamente antiglaucomatoase sub formă de picături și/sau pastile. În situațiile în care acest tratament nu este suficient, operațiile cele mai eficiente sunt trabeculectomia și implantul sistemelor de drenaj.
Tratamentul glaucomului poate necesita mai multe intervenții și mai multe examinări sub anestezie generală pentru păstrarea vederii. Uneori, chiar și după operație, este necesară administrarea medicației antiglaucomatoase pentru controlul presiunii intraoculare.
Ce complicații mai pot apărea?
Scăderea presiunii intraoculare este condiția esențială dar nu suficientă pentru ca acești copii să aibă o vedere cât mai bună toată viața.
Mulți copii cu glaucom vor dezvolta miopie, ambliopie (ochi leneș) sau strabism. Iar toate aceste afecțiuni necesită tratamente specifice care constau în ochelari corespunzători, ocluzie și/sau alte operații.
Uneori, în ciuda tratamentului prompt și agresiv, glaucomul congenital poate determina o scădere severă a vederii. De aceea, diagnosticul și tratamentul cât mai precoce, împreună cu monitorizarea atentă, toată viața, sunt esențiale pentru menținerea unei acuități vizuale utile.
La Oftal Medica Consult, echipa noastră de oftalmologi pediatri experimentați, depune tot efortul pentru protejarea vederii copiilor dumneavoastră! Vă așteptăm la consultație!